28 Mart 2015 Cumartesi

Hidrosefali Nedir

Hidrosefali beyin içindeki suyun artmasıyla oluşan bir hastalıktır. Bu terim hidro (su) ve sefali (kafa) terimlerinden türemiştir. Beyin ventriküllerinde ve boşluklarında normalin üzerinde BOS (Beyin Omurilik Sıvısı, Serebrospinal Sıvı) birikmesi durumudur. Bu durum kafatasının içindeki kafa boşluğunda basıncın artmasına ve kafanın artan ölçüde büyümesine, kasılmalara ve zihinsel engelli olma sonuçlarına yol açabilir.
Beynimizde beyin omurilik sıvısı yapan dört adet karıncık vardır. Bu sıvı damarlar tarafından sürekli boşaltılır. Bu sıvının fazla üretilmesi, boşaltımının tıkanması ya da emiliminin bozulması durumlarında hidrosefali oluşur. Bu boşaltımın tıkanması durumunda beyin omurilik sıvısı birikir. Beyin-omurilik sıvısının artmasıyla birlikte kafa içi basınç artar. Küçük bebeklerde en önemli belirtisi kafa büyümesidir. Büyük çocuklarda kafa iskelet gelişimi tamamlandığı için kafa büyümesi olmaz.

Belirtileri nelerdir?
Bebeklerin her muayenede kafa çapları ölçülür ve bebeğin kaç aylık olduğuna bağlı olarak bunun normal sınırları vardır. Anormal kafa çapı büyümesi hidrosefaliyi düşündürür. Her kafa büyümesi hidrosefali olmayabilir. Yine bu bebeklerde en erken belirti olarak gözde günbatımı görünümü, yüksek ve tiz sesle ağlama, bıngıldakta gerginleşme, kafadaki damarlarda belirginleşme bulunur. Nöbet geçirme görülür. Huzursuzluk, iletişim kurma güçlüğü, baş ağrısı ve fışkırır tarzda kusma görülür. Görme bozuklukları oluşur. Konuşma ve yürümede geri kalırlar. Okul başarısı düşer.
Nedenleri?
Prematüre olmak
Spina bifida bulunması
Tümörler
Genetik
Menenjit geçirme
Dandy-walker kistleri
Tanı
Bilgisayarlı tomografi, beyin ultrasonografisi ve beyin manyetik rezonans ile konur.
Tedavisi
İlaç tedavisi bulunmamaktadır. Tedavisi cerrahidir. Şant takılması ve üçüncü ventrikülün çıkarılması şeklindedir. Şant ömür boyu kalır ve beyin hasarı oluşmasını engeller. Eğer erken tanı ve şant takılması ile beyin hasarı önlenir ise zeka geriliği olmaz ve çocuk normal hayatına devam edebilir.