9 Temmuz 2014 Çarşamba

Ilizarov Nedir

Boy uzatma yöntemlerinden biri olan Ilizarov yöntemi Kafkas Bilim adamı Prof.Dr. Gavriil Abromovich İLİZAROV tarafından bulunmuştur. Ameliyat ile kemiğe bağlanan ve boy uzatmaya yardım eden bir cihazdır. Kısa boylular için mucizeler yaratmaktadır. Ameliyat ile cihaz birkaç ay kemiğe bağlanıyor. Bu sayede kol ve bacakları uzatıp, cücelikten kurtarıyor.

Nerelerde Kullanılır?

Ekstermite uzatma, rekonstrüksiyon teknikleri, kemik kayıplarını yerine koyma, vedeformite bulunan kemikleri düzeltme ve uzatmada kullanılır.

Hangi Durumlarda Uygulanır?

İlizarov tedavisi ortopedi ve travmatolojide yaygın olarak kullanılmaktadır. Boy uzatmada da kullanılan bu tedavi normal kırıkların tedavisinde, bacak eşitsizliklerinde, kemik enfeksiyonlarında, kaynamayan kırıklarda ve çeşitli nedenlerle kemiğin kaybolduğu durumlarda da kullanılmaktadır.

Kaç Yaşındakilere Uygulanır?
3-70 yaş arasına uygulanabilmektedir.


İlizarov En Zor Uygulama Alanı Nedir?
İlizarov en zor uygulandığı alan  ayak şekli bozukluğudur. Doğuştan ya da daha sonradan kazalar sonucu meydana gelen durumlarda İlizarov uygulamak diğer alanlara göre daha zordur. Anacak kıkırdak tedavisi ve “boy uzatma” en kolay uygulama alanlarıdır.
İlizarov yöntemiyle boy uzatma genellikle ameliyattan sonraki hafta başlatılır. Günde 1 mm kemik uçlarının birbirinden uzaklaşmasına neden olur. Tedavi sırasında hasta 3 ile 7 gün arası klinikte bekletilinebilir. Daha karmaşık durumlarda bu uzatılabilir. Ameliyat sonrasındaki birinci günden itibaren rehabilitasyon uygulanarak eklem açıklığı korunmaya çalışılır. Yürümeye ameliyat sonrası birkaç gün içinde başlanır.
Hasta taburcu edildikten sonraki en önemli basamağı olan fizik tedavi ve rehabilitasyon programı uygulanmaya başlar. Hastaların günlük yaşantılarına devam etmeleri için teşvik edilir. Aynı zamanda hastanın cihaz takılı ilen yürümesine ve duş almasına izin verilmektedir.
Oluşan yeni kemiğin yeterli güce eriştiğine karar verildiğinde lokal veya genel anesteziyle cihaz çıkartılır. Koruma amacıyla 1 veya 2 aylık bir alçı ya da ortez (Plastik Brace) uygulaması yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder