28 Mayıs 2014 Çarşamba

Sivilceye Karşı C Vitamini Desteği

Sivilcenin (akne) uğramadığı yüz var mı? Her 100 kişiden 80′i hayatının bir döneminde az veya çok sivilce ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Tek bir sivilce dahi can sıkmaya yetiyor da artıyor. Akne tedavisinde kullanılan yöntemlerin C vitaminiyle takviyesi, sorunla baş etmeyi kolaylaştırıyor. Çünkü askorbik asit olarak da bilinen C Vitamini, akne gibi cilt sorunlarında iyileştirici etki yapıyor. C vitamininin antioksidan özelliği var. Dolayısıyla yaraların iyileşmesini sağlıyor, kalojen sentezini artırıyor ve yapısını kuvvetlendiriyor, bağışıklık sistemini harekete geçiriyor. Ayrıca güneşin verdiği hasarları önlemenin yanı sıra leke ve çatlak tedavisinde de kullanılıyor. Akne tedavisinde C Vitamini, sistemik (besin olarak) ya da topikal (cilt üstü uygulama) olarak iki farklı şekilde de kullanılabiliyor. C Vitamini içeren serum ve kremler var. Akne tedavisine başlarken genellikle birkaç yöntemi birarada kullanılır. C Vitaminini de bu kombine tedavilere katılıyor. C Vitamini diğer tedavilerin etkisini hızlandırıyor. Daha nadir de olsa tek başına da yetiyor.

HER ERGENİN BAŞINA GELİR Mİ

Hemen herkes özellikle ergenlik döneminde hafif ve az da olsa sivilce sorunu yaşıyor. Hatta ortalama olarak, toplumun yüzde 80′inin hayatının herhangi bir döneminde sivilce sorunu yaşayacağı söylenebilir. Sivilce sorunu mutlaka ve sadece ergenlikte görülmüyor. Ancak ergenlikte hormonal aktivitenin artması sivilceyi tetikliyor. İz bırakmaya meyilli sivilcelerin tedavi edilmesinde yarar var. Ayrıca sivilcelerin kurcalama riski varsa tedavi etmek gerekir.

ERKEKLERDE İZ KALMA RİSKİ

Sadece yüzde değil tüm sivilceli alanlarda iz kalabilir. Genetik faktörler aknelerin iz bırakmasını belirleyen en önemli etken. Ayrıca bağışıklık sisteminin sivilceye karşı verdiği tepki kişiden kişiye değişiyor. Bazı insanlar sivilce ve neden olan bakterileri yok etmeye çalışırken bağışıklık sistemleri kendi dokularına da hasar veriyor ve şiddetli izlere neden oluyor. Ayrıca sivilcelerin oynanması, daha şiddetli enfeksiyon kapmasına yol açarsa iz kalma riski de yükseliyor. Erkeklerde akne, testosteron seviyesi daha yüksek olduğu için daha şiddetli olma eğiliminde. Buna bağlı olarak iz kalma potansiyeli daha fazla.

Akneyle baş etmede basit cilt temizliği ve cilt bakımı önlemleri yeterli değilse, öncelikle kurutucu ve/veya antibiyotikli kremler kullanılıyor. Ancak sivilce çok şiddetli, yaygın, iz bırakmaya meyilli ya da çok hafif olduğu halde kişinin sosyal hayatını etkiliyorsa ağızdan antibiyotik veya A vitamini tedavilerini eklemek gerekebiliyor.

YAĞ BAZLI KOZMETİK SORUNU

Sivilceleri kurcalamamak, koparmamak, kaşımamak, sıkmamak çok önemli. Yoksa aknenin daha fazla enfeksiyon kapmasina neden olabilir. Sivilce sadece derideki kirden kaynaklanmıyor. Bu nedenle yüzü
tahriş ederek temizlemek

doğru değil. Keseleme lifleme gibi uygulamalar ve deriyi aşırı kurutarak cildin koruyucu tabakasını tahrip eden ve Ph değerini değiştiren bakımlardan uzak durulmalıdır. Yağ bazlı kozmetikler gözeneklerini tıkayarak aknede alevlenmelere neden olabilir. Doğrudan gün ışığı veya güneş banyosu sanılanın aksine sivilceyi geçici olarak iyileştirip sonrasında alevlendiriyor. Güneşe çıkarken yağsız bir koruyucu kullanmak önemli. Ayrıca sıcak ortamlar da sivilceyi kötüleştirebiliyor. Kesin bir diyet önerisi olmamakla birlikte sivilceyi artırdığı gözlenen ve özellikle kolesterol düzeyini yükselten gıdalardan kaçınmanın olumlu etkisi biliniyor. Sigara tüketimi serbest radikal oluşumunu tetikleyeceği için sivilceyi kötüleştirebilir.

SİVİLCE HAKKINDA BİLİNEN YANLIŞLAR

-Sivilce karaciğer hastalığından kaynaklanır. Yanlış, böyle bir ilişki yok.

-Sivilce diyetten kaynaklanır. Yanlış, diyetle sivilcenin ilişkisi kesin olarak saptanmadı.

-Sivilce kirden kaynaklanır. Yanlış, akne derinin kirli olmasından kaynaklanmadığı gibi aşırı ve sık sık deriyi temizlemek de sivilceyi geçirmez.

-Bronzlaşmak sivilceye iyi gelir. Yanlış, sadece geçici süre etkili olur ve sonrasında daha da kötüleşir.

-Yüz temizleme ürünü ne kadar kötü kokuyorsa, sivilce üzerindeki etkisi o kadar kuvvetlidir. Yanlış, doğru teknoloji ile üretilmiş ve klinik olarak etkisi kanıtlanmış güzel kokulu kozmetik ürünler de iyileştirici etki gösterir.

-Sivilce sadece ergenlik döneminde görülür. Yanlış, her yaşta görülebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder