28 Mayıs 2014 Çarşamba

Bowling Nasıl Oynanır

Bir bowling oyununda her oyuncuya toplam 10 kere sıra gelir ve sırası gelen oyuncu iki atış yaparak tüm pinleri (10 adet) devirmeye çalışır. Her atışta elde edilen puanların toplamı bir sonrakine eklenir.

Oyuncu iki atış sonrasında tüm pinleri (labutları) devirememiş ise sadece devirdiği pin sayısı kadar puan alır.

Tüm pinlerin ilk atışta devrilmesi (X) ile belirtilir ve buna “strike” denir. Strike yapan oyuncu pinlerin hepsini devirdiği için ikinci atışını yapmaz ve sıra tekrar gelene kadar hanesine puan yazılmaz.

Strike’dan sonraki 2 atışının toplam sonucuna 10 puan eklenir ve önceki puanı ile toplanarak boş bırakılan haneye yazılır.

Oyuncu ikinci atışının sonunda tüm pinleri devirmiş ise (/) işareti ile gösterilir ve buna spare denir ve sıra tekrar kendine gelene kadar hanesine puan yazılmaz. Spare’den sonraki ilk atışında alınan puana 10 eklenerek önceki puanı ile toplanıp boş bırakılan haneye yazılır.

İlk atıştan sonra kalan pinlerin birbirlerine bir bağlantısı yok ise yani farklı taraflarda kalmış ise skor tablosunda alınan puan kare içine yazılır. Bu duruma da “split” denir.

Topun yuvarlandığı kısma “lane” yani “hat” denir. Topun düştüğü kenar çukura “gutter” yani “kanal” denir. Labutların dizildiği kısma “pindeck” denir. Topların atış için alındığı yere “ball return” denir.

Bowling toplarının çevresi 27 inch (68,58 cm), çapı ise 8,6 (21,8 cm)inch dir.

Ağırlıkları en hafif 6 pound (2,721 kg), en ağır 16 pound (7,257 kg) dur.

Bir topun performansına etki eden en önemli etken topun yüzeyinin sürtünmeye karşı verdiği tepkidir. Yüzey bakımından toplar en düşük tutunmadan en yüksek tutunmaya göre sıralanacak şekilde polyester, urethane, reactive resin ve particle olarak sıralanırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder