Dişler düzenli olarak sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez
doğru olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Yiyecek artıkları
dişlerin çiğneme yüzeylerinde, dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde ve dil
üzerinde biriktiği için diş fırçaları küçük başlıklı seçilmeli ve ağız hijyeni
bu fırçalarla sağlanmalıdır.
Diş fırçası, orta sertlikte ya da yumuşak kıllı olmalı ve
3-4 ayda bir değiştirilmelidir. Başkasının diş fırçası kullanılmamalıdır. Diş
macunu su ile ıslatılmadan, kuru diş fırçası üzerine sürülerek fırçalanma
sağlanmalıdır.
Abur cubur tüketimi azaltılarak dengeli beslenmeye dikkat
edilmelidir. Dişleri çürüğe karşı daha dayanıklı hale getiren florlama ve
fissür örtücü uygulamaları için diş hekimine başvurulmalıdır. Florürlü diş
macunları seçilerek, dişlerin korunmasına yardımcı olunmalıdır. Diş fırçalamaya
ek olarak ağız kokusunu gidermeye yardımcı, alkolsüz gargaralar
kullanılmalıdır. Şekerli gıdaların ara öğünlerde değil ana öğünlerde
tüketilmesine dikkat edilmelidir. Sıcak ve soğuğa duyarlı dişler, ağrılı
dişler, tebeşirimsi renkte olan başlangıç çürükleri, kahverengi renklemeler ve
oyuklar görüldüğünde vakit geçirilmeden diş hekimine başvurulmalıdır. 6 ayda
bir diş hekimi ziyaret edilmeli, düzenli olarak yapılan ağız ve diş sağlığı
muayeneleri ile çürük oluşumu önlenmelidir.