23 Eylül 2014 Salı

Bebeklerde Kabızlık

Bebeğiniz normal sıklığından daha az kaka yapıyorsa, dışkısı sert ve yoğunsa ve hatta acı vericiyse kabız olmuş demektir.

Anüsün derisindeki çatlaktan dolayı bebeğinizin bezinde ya da kakasında açık renkli kan izleri görülebilir. Emzirilen bebeklerde kabızlığa çok daha az rastlanır (anne sütü kakayı yumuşatır), hazır mama ile beslenen ya da katı gıdalara başlayan bebeklerde kabızlık daha yaygındır.
Dışkılama alışkanlıkları çocuktan çocuğa değişir. Genelde bebeğiniz iyi görünüyorsa, acısı yoksa ve kusmuyorsa kabızlıktan endişe etmeye gerek yoktur. Diğer taraftan bebeğiniz eskisine oranla çok daha az sıklıkla kaka yapıyorsa kabızlıktan şüphelenebilirsiniz.


Kabızlık, gelişmemiş ya da yavaş bir sindirim sisteminden, besinlerdeki lif miktarının yetersiz olmasından ya da nadiren bağırsak tıkanması gibi daha ciddi rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.

Bazı bebekler tekrarlanan kabızlığa daha meyillidir. Altında ciddi bir rahatsızlık yatıp yatmadığını anlamak için doktorunuza bebeğinizin kabız olduğunu söyleyin.

Bebeklerde Kabızlığın Evde Tedavisi


  • Doktorunuz tarafından tavsiye edilmedikçe kabızlığı tedavi etmek için bebeğinize herhangi bir ilaç vermeyin. Bebeğinizin bağırsaklarının çalışması için aşağıdaki yöntemleri deneyin:
  • Katı besinlere geçmeyen bebekler için: Bebeğinizin beslenmesine 30 ya da 60 gram elma ya da kuru erik suyu ekleyin. Bebeğiniz yakın zamanda hazır mamadan inek sütüne geçmişse hazır mamaya geri dönün, inek sütü bazı çocuklarda kabızlığa neden olabilir.
  • Katı besinlere geçen bebekler için: Bebeğinize muz ve beyaz pirinç yedirmeyin. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih edin. Bebeğinizin beslenmesindeki sebze ve meyve oranını artırın.
  • Bütün bebekler için: Su tüketimini ve fiziksel aktiviteleri artırın. Bebeğiniz emeklemeye başlamadıysa bacaklarıyla “bisiklet çevirmece” oynayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder