19 Haziran 2014 Perşembe

Film ve Video Formatları

VCD

MPEG1 formatlı, sabit 1150kbit bitrate değerli ve 352x240 (NTCS) çözünürlüklü video formatıdır. VCD formatı genellikle daha düşük kaliteli filmlerde (CAM/TS/TC/Screener(VHS)/TVRip(analog)) tek bir cd'ye sığabilecek kadar küçük boyutlara ulaşmak için kullanılır. Hem VCD hem SVCD formatları boyuttan ziyade süre olarak ölçülürler. MPEG dosyası cd kapasitesinden büyük gözükebilir ancak gerçekte 74 dakikalık bir film CDR74 kapasiteli bir ortama sığabilir.

SVCD

MPEG2 formatlı (DVD ile aynı), 2500kbit'e kadar değişken bitrate değerli, 480x480 çözünürlüklü olup oynatılırken 4:3 görüntü oranına sıkıştırılan video formatıdır. Değişken bitrate değerinden dolayı tek bir CDR üzerine yazdırılabilen SVCD süresi sabit değildir ancak genellikle 35-60 dakika arasında değişir. SVCD dönüştürmede daha kaliteli görüntü almak için çoklu geçişler kullanılmasında fayda vardır. Bu işlem süreyi uzatsa da görüntü daha temiz olur.

XVCD/XSVCD

Bunlar aslında VCD/SVCD gibi ancak kurallara uymayan formatlardır. İkisi de daha yüksek çözünürlük ve bitrate oranına sahip olabilirler ancak bunu sınırlayan videoyu oynatacak olan oynatıcıdır. Bu formatlar standart olmamakla birlikte genellikle ev kullanıcılarının kendine özgü kullanımları içindir.

DivX / XviD

DivX formatı multimedya platformları için tasarlanmıştır. İki codec kullanır: biri düşük hareket (low motion), öbürü ise yüksek hareket (high motion). Uzun süre önce yapılmış filmlerin çoğu low-motion olarak yaratılmıştır, ve high-motion da da problemler vardır. İki codec arasındaki değişimleri sağlayarak daha kaliteli sonuçlar elde edebilmek için SBC (Smart Bitrate Control-Akıllı Bitrate Kontrolü) adlı bir metod geliştirilmiştir. Çok yüksek işlem değeri ve karmaşık alogoritmalar ile yapılırlar. Genellikle DVD’lerden rip edilmiştir ve bir cd’ye 2 saatlik iyi kalite DivX sığdırılabilir.

CVD

CVD, VCD ile SVCD’nin bir kombinasyonudur. Genellikle bir çok DVD Player tarafından desteklenirler. SVCD’nin MPEG2 bitrate’lerini destekler ama 352×480 (NTSC) çözünürlüğü kullanır, çünkü yatay çözünürlük fazla önemli sayılmaz. Şu anda hiç bir grup CVD yayınlamamaktadır.

DVD-R

DVD-R, en popüler DVD yazma çözümüdür (DVD-RAM, DVD R gibi farklı seçeneklerin arasından sıyrılır). Taraf başına 4.7 gb veri taşır, çift taraflı yazılabilir DVD’ler de mevcuttur, böylece tek diskte yaklaşık 10 GB taşınabilir. SVCD‘nin MPEG2 görüntüleri DVD-R’a yazılıp izlenmeden önce dönüştürülmelidir. DVD’den DVD-R’a kopya yapmak da mümkündür, ama bazı durumlarda extralar/diller yer sorunu yaratmamaları açısından kaldırılır.

KAMERA (CAM)

Kamera, genellikle dijital kameralarla yapılan sinema çekimleridir. Kamerayı sabitlemek için bazen üç ayaklı sehpalardan kullanılır, ancak çoğu zaman bu mümkün olmaz ve dolayısıyla kamera sallanır. Ayrıca kameranın bulunduğu yere bağlı olarak ekran ortalanamıyabilinir, ve belli bir açıdan görüntüyü kaydedilir. Eğer düzgünce yerleştirilmişse, ekranda yazı olduğu için kesin birşey söylemek zor ancak çoğu zaman bunlar ekranın üstünde ve altında üçgen sınırlarla gözükürler. Ses ise, kamerayla tümleşik mikrofon aracılığıyla kaydedilir, ve özellikle komedi filmlerinde, film sırasında kahkahalar duyulabilir. Bu faktörler sonucunda görüntü ve ses kalitesi genellikle düşük olur, yalnız şansımız yaver giderse sinemayı boş bulabilir ve temiz ses sinyallerini alabildiğimiz bir çekim oluşturabiliriz.

TELESYNC (TS)

Telesync, harici ses kaynağı kullanması dışında (genellikle bu harici ses, insan seslerinden uzak olan bir yerden, koltuğun özel bir kısmından alınır) kamera ile aynı işlevi görür. Doğrudan bir ses kaynağı, iyi kalite bir ses kaynağı olacak diye bir kaide yoktur, özellikle birçok arkaplan gürültüsünün sese karıştığını düşünecek olursak… Genellikle telesync, boş bir sinemada ya da profesyonel bir kamera yardımıyla projeksiyon odasından- ki böylece daha iyi bir görüntü kalitesi elde edilir- kaydedilir. Kalite, çekimden çekime oldukça farkedebilir; onun için tüm filmi indirmek yerine, önce örneğini indirin. Telesync’ler yüksek oranda etiketlendirilmemiş kameralardır..

TELECINE (TC)

Telesine makinesi, filmi dijital olarak makarasından kopyalar. Ses ve görüntü çok iyidir, ama gerektirdiği teçhizatı ve masrafı dolayısıyla telesineler pek yaygın değildir. Genellikle film, gerçek aspect oranında olacaktır, bununla beraber 4:3 telesineler de mevcuttur. Buna en iyi örnek geçen sene kaydedilen JURASSIC PARK 3 TC’dir. Telesine, film sırasında ekranda görüen bir zaman sayacı olduğu için zaman kodlamasıyla çakışmaz..

SCREENER (SCR)

Bir filmin promosyon amaçlı VHS kaseti, piyasaya çıkmadan önce dükkanlara ve diğer bazı yerlere gönderilir. Bir Screener, VHS kasedi formatındadır ve genellikle 4:3 (tam ekran) görüntü oranına sahiptir. Bunun dışında geniş ekran olanları da bulunabilir. En büyük dezavantajı; ekranın altından geçen ve telif hakları ile kopya-yazılım ihbarı için telefon numarasının yazdığı mesajdır.. Ayrıca, eğer kasedin seri numarası ya da kasedin içine doğru bir çizgi var ise; bunlar genellikle siyah bir çizgi ile olmak üzere, o bölgenin üstü çizilerek bloke edilmelidir. Bu genellikle sadece birkaç saniyeliktir, fakat maalesef bazı kopyalarda bu olay tüm film boyunca sürer ve bazıları oldukça büyüktür. Kullanılan araç-gereçe bağlı olarak, screener kalitesi-eğer MASTER kopyasından yapılmışsa- mükemmel kaliteden, eğer kalitesiz malzemenin kullanıldığı eski bir VHS Kaydedicisi ile yapılmışsa düşük kaliteye kadar değişir. Çoğu screener VCD’e dönüştürülür, ancak bazı SVCD denemeleri de oldu ve bazıları VCD’ninkilerden daha kaliteli idi.

DVD-SCREENER (DVDscr)

Aynı şekilde screener’lardan bazıları DVD’ye dönüştürülür. DVD retail’lerin içerdiği bazı ekstralar dışında genellikle geniş ekrandır(widescreen). Uyarı mesajları her zaman siyah kısımda olmayabilir; dolayısıyla bu, izleme zevkini bölebilir. Rip edenin yeteneğine bağlı olarak DVD Screener’lar çok iyi kalitede olabilir.
DVD Screener’lar genellikle SVCD ya da Divx/XviD formatlarına dönüştürülür.

X264 (MKV)

Yeni teknoloji bir sıkıştırma yöntemi kullanılıyor. Bir çeşit çözücü. HD filmlerde görebilirsiniz. MKV uzantılı dosyaları barındırıyor genellikle. Codec türü denebilir. Bir ve birden çok altyazıyı videoya yapıştırmaz, tek bir dosya içinde barındırabilir.

MKV

Matroska Video Avi /Ogm gibi bir dosya türüdür, RealMedia formatinin çok gelistirilmis seklidir esasen. Tek dosyada altyazi, film cover vs. çoklu seçeneklerde kodlanabilir fakat, donanim DivX'lerde desteklenmez. Pek çok sitede de tavsiye edilmez, güçlü bir donanim gerektirir.

HD-DVD

Yüksek kaliteli videolar için kullanılıyordu. Ancak BluRay ile olan rekabetini kaybettiği için geliştirilmesi Toshiba tarafından durdurulmuştur. Daha doğrusu Toshibanın HD sürücü vb ürünlerinin üretimini durdurması HD-DVD'yi yapan firmaların rekabeti kaybettiklerini açıklamasıyla bu iş sona ermiştir.

Blu-ray

Yüksek kaydetme kapasitesiyle çok kaliteli videoların dağılması için kullanılan üstün bir teknoloji. Riplenmemiş halinin BluRayDisc halinde sunulup boyutlarının 25GB, 40GB arasında değişebildiğini görebiliriz. Yazılabilmesi için BluRay Yazıcı, BluRay Oynatıcı gibi ekipmanlar gerekir. BluRayin riplenmiş ismi BRRip veya BDRip şeklinde geçebilir. Boyutları küçük sayılabilecek (max 2.5 GB) ve DivX oynatıcıların dostu BRRip-AFR sunumlar ya da 720P olarak geçen BluRayRipler vardır.

720p

High Definition yani çok yüksek kalitede video dosyalarıdır. Çalıştırmak için iyi bir sisteme sahip olmak gerekir. Eğer HD izleyecek ekipmanınız varsa izlenmesi oldukça keyiflidir. Çözünürlüğü 1280×720′dir. Boyutları genelde 4GB kadardır. Ancak yüksek boyutlu olabilenleri de vardır. Filmdeki sahnelere, süresine göre her şey değişebilir. BluRayden riplenmiştir.

1080p

720p'den çok daha kalitelisidir. Çözünürlük 1920×1080'dir. Genellikle 8GB kadar boyutu var. Yine süreye, kaliteye, sahnelere vb faktörlere göre boyut değişilik gösterebilir. Orijinal BD'den riplenmiştir.

VC1

BluRay/720P/1080P sunumlarda görebileceğiniz bir terim.

DVDRip

Piyasaya sürülen DVD’nin son kopyasıdır. Mümkünse bu, tekrar pre-retail (örneğin, Star Wars Episode 2) olarak piyasaya sürülür ve mükemmel kalitede olur. DVDRip’ler, SVCD ve DivX/XviD olarak yayımlanır.

BRRip

DVDRip deki Hususlarin Blu Ray den olan sürümleridir. Genelde XviD Olarak yayinlanir. Kaynak 720p, 1080p, 1080i'dir.

BDRip

BRRip den farklı olmasi Kaynagin Full Blu ray den olmasıdır. Genelde Dokunulmamış Blu Ray kaynak olarak kullanılmakla beraber BD25 de kullanılmaktadır.

VHSRip

Genellikle kaykay/spor videoları ve XXX gösterimleri olmak üzere retail VHS’den dönüştürülmüşlerdir.

TVRip

Tv programları; ya ağ üzeri (dijital kablo/uydu dekoderleri aracılığıyla cap edilenler daha uygundur) ya da gösterim öncesi -uydunun şebekeye programı birkaç gün önceden göndermesi (bazılarında titreşimler oluyor)- şeklindedir. ‘WWF Raw Is War’ gibi ekstra bölümler içeren bazı programlar ve kamera/yorum testleri ayrıca rip dahilindedir. PDTV, dijital bir TV PCI kartından cap edilir, bu genellikle iyi sonuç verir, öyle ki bazı grupların bunları SVCD olarak yayınlama eğilimleri görülmektedir. Bütün VCD/SVCD/SivX/Xvid ripleri TV görüntüsüyle desteklenmektedir.

WORKPRINT (WP)

Workprint, henüz bitmeyen bir filmin kopyasıdır. Filmde eksik sahneler ya da müzikler olabilir. Kalite mükemmelden, çok kötüye kadar değişir.. Bazı Workprint’ler son baskısından oldukça farklıdır (Men In Black’te yaratıklar ve oyuncular olmaları gereken yerde değillerdi) ve diğerleri de ekstra sahneler içeriyor bile olabilir (Jay and Silent Bob). WP’ler, eğer ki iyi kalite bir kopyası edinilirse, koleksiyonda hoş bir ilave versiyon işlevi görebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder