7 Ağustos 2014 Perşembe

Yüksek Topuklu Ayakkabıların Zararları

Güzel görünmek için giyilen yanlış ayakkabılar, ayaklarınızda büyük hasarlara neden olabiliyor. Gençlik günlerinizden itibaren giydiğiniz yanlış ayakkabılar ve güzel görünmek için giydiğiniz yüksek topuklar, aslında ayak sağlığınız için çok önemli bir tehlikedir. Bir gün ayaklarınıza bakarsınız ve onların değiştiğini fark edersiniz. Aslında sizin sandığınız gibi bir günde o hale gelmezler. Yıllar içinde yavaş yavaş oluşurlar, sadece siz geç fark edersiniz. Yıllar içinde artan kilolar, uzun süre ayakta durma, yanlış ayakkabı seçimi, hamilelik gibi sebeplerden dolayı, ayak tabanındaki zar kalınlaşır ve şişme ve ağrıya neden olur.


Ayaklarda en sık görülen diğer sorun ise, kemik çıkıntısıdır. Eğer çok başlarında teşhis eder ve doğru ayakkabı giymeye başlarsanız, ameliyatsız da tedavi edilebilir. Hallux Valgus denilen bu hastalık, ayaklarda sıklıkla karşılaşılan bir hastalık türüdür. Hallux Valgus, ayak başparmağının dışa doğru açılması olarak tanımlanabilir. Genetik yatkınlık sebepler arasında yer alır. Ayrıca yüksek topuklu, sivri burunlu, dar, vuran ve sıkan ayakkabılar giymek de Hallux Valgus’a neden oluyor. Tedavi edebilmek için öncelikle uygun ayakkabılar giymeye başlamak gerekiyor. Başparmağı düzeltici ortezler takılarak tedaviye destek sağlanıyor. Uygun ayakkabılara rağmen günlük yaşamda yürürken ve hareket ederken ağrı oluşuyorsa, başparmak hareketlerinde yetersizlik söz konusuysa, ameliyat şart oluyor.

Ayakkabı kadınlar için bir tutkudur. Ancak ayakkabı alırken mutlaka sağlıklı seçimler yaptığınızdan emin olmalısınız. Ayakkabı alışverişine akşam çıkın. Bütün gün yorulan ve şişen ayaklarla deneme yapacağınız için, ayakkabının vurma riski olmaz. Ayakkabıyı oturarak giyin ve ayakta deneyin. Oturarak denerseniz, ayağınıza göre olup olmadığını anlayamazsınız. Ayak parmaklarınızla, ayakkabı burnu arasında boşluk kalmasına dikkat edin. Parmaklarınızı oynatacağınız kadar boşluk olmalıdır. Sağ ayağınızla değil, sol ayağınızla ayakkabı deneyin. Genellikle herkes sağ tarafı denediği için, sağ ayakkabı genişlemiş olabilir. İki ayağınıza da giyin ve öyle karar verin.

Yüksek topuktan günlük hayatınızda mümkün olduğunca uzak durun. Ayağınızın içinde rahat etmediği hiçbir ayakkabıyı giymeyin. Hiçbir ayakkabıyı sadece güzel diye giymeyin. Ayakkabıların tabanının ortopedik olmasına çok dikkat edin. Zamanla açılır sözüne inanmayın. Ayakkabı alırken de rahat olmalıdır. Aynı ayakkabıyı her gün giymeyin. Giymediğiniz ayakkabıyı kutularda muhafaza edin. Spor ayakkabı alırken, hangi tür spor yapacaksanız, ona uygun olan ayakkabıyı alın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder