Malzemeler
* 250 gram semizotu* 4 yemek kaşığı domates püresi ya da rendesi
* 3 diş sarımsak
* 1 baş soğan
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 4 yemek kaşığı yoğurt
* 1 yumurta
* 2 yemek kaşığı un
* 1 limon suyu
* 1/2 bağ taze soğan
* 1 tutam dereotu
Yapılışı
İncecik doğranmış soğanlar, 3 yemek kaşığı zeytinyağında sotelenir.
Üzerine doğranmış semizotu ilave edilip, 5-8 dakika arasında
pişirildikten sonra, 1 litre su eklenir. 15-20 dakika arası kaynayan
yemeğin içine, ayrı bir tencerede hazırlanan un, yoğurt, yumurta sarısı,
limon suyu ve su karışımı eklenir. 2 dakika daha kaynayan yemeğin içine
3 diş sarımsak konulup, ayrı bir tavada sotelenmiş taze soğan ve ince
doğranmış dereotu ilave edilip servise sunulur.
Şifası
Kuvvetli bir idrar söktürücü olması nedeniyle kanı üre ve benzeri
pisliklerden temizler, en çok yeşil salata şeklinde yenmesi tavsiye
edilir. Zihin yorgunluğunu giderici ve sinirleri yatıştırıcı özelliği
mevcuttur. Semizotunun bol tüketilmesi kişinin yorgunluğunu ortadan
kaldırmada etkilidir.
Malzemelerin İçerdiği Vitamin ve Mineraller
Semizotu: Protein, karbonhidrat, demir, kalsiyum, potasyum, A, B1, B2, C vitaminleriDomates: A, B, C, K,vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, fosfor
Sarımsak: A, B ve bol miktarda C vitamini, iyot, kükürt
Soğan: A, B, C vitaminleri, fosfor, iyor, kükürt
Zeytinyağı: Fosfor, azotlu maddeler ve F vitamini
Yoğurt: Protein, yağ, vitamin, mineral kalsiyum ve fosfor
Yumurta: A, D, E ve B grubu vitaminleri
Un: Nişasta, proteini, enzim, karbonhidrat
Limon Suyu: A, B1, B3, C, folikasit, sodyum, potasyum, magnezyum, demir, karbonhidrat
Taze Soğan: B1, B2, B3 vitaminleri, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, folikasit
Dereotu: A, C, D, vitaminleri ve faydalı mineraller
Not: Semizotu, kış ayına ait bir sebze olduğu için çorbasının da sadece kış ayında yenilmesi tavsiye edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder