27 Mayıs 2014 Salı

Havyar Nedir

Havyar, sadece Mersin Balığından elde edilen ürünlere verilen addır. Temizlenerek ve tuzlanarak hazırlanır. Balık yumurtalarını taze olarak muhafaza etmek zor olduğundan ancak birtakım işlemlerden sonra havyar adıyla piyasaya sürülür. Besin değeri yüksek ve sindirimi kolay olduğundan kıymetlidir. Hazırlanması emek gerektirdiğinden pahalı yiyecekler arasındadır. Yumurtalar dişi balıkların yumurtalıklarından çıkarıldıktan sonra süzülür ve tuzlanır. Daha sonra paket haline getirilir. En az tuzlanan balık yumurtaları, en iyi kalite sayılır.

Siyah havyar, sınıfının en lezzetli ve değerli olan bir türüdür. Genelde kızartılmış ekmek üstüne sürülerek ve şampanya ile tüketilir.

Ülkemizde koruma (aslında yaşatma) altında olan bu tür Hazar denizi ve Karadenizde bulunuyor ve yaşamının bir dönemini tatlı su da geçiriyor. Yumurtlama amacıyla girdiği derelerde 150 km içeriye girebiliyor. Özellikle Rusya’nın büyük çabaları ile her sene Karadeniz’e aşılama yapılıyor.

Mersin balığı soyunun tükenmemesi için çaba sarfeden dernekler ve diğer organizasyonlar var.

İsminin neden Mersin olduğu hakkında çok net olmamakla birlikte Ülkemizin Karadeniz kıyılarında bulunan küçük bir köyden geldiği söyleniyor.

Orijinal siyah havyarın kilosu bugün yaklaşık 15.000$ dır. Genelde balıkçılarımızda satılan gri yeşil arası mumlanmış “şey” ler ise Kefallerden elde edilen balık yumurtaları ise ne yazık ki sadece balık yumurtası sınıfında ve sıfatında kalmaktadır.

Kırmızı havyara “tarama”da denir. Su balıklarından ve turna balığından da çıkarılabilir. Mumlu olarak piyasaya sevk edilen havyarlar kefal balığından çıkarılır. Memleketimizde bol üretildiğinden “Türk havyarı” adıyla da meşhurdur. İstanbul piyasasına en lezzetli havyar, Küçükçekmece kefallerinden sağlanır. Kefaller, beslenmek ve kışlamak için denizden nehir ve göllere geçerler. Haziran başından Ağustos ortasına kadar yumurtlamak için denize dönerler. Bu sırada balıkçılar tatlı su ağızlarını tutarak yumurtalı kefalleri çökertme usülüyle avlarlar. Göl veya nehirlerin denize yakın bir kısmında kurulmuş olan geçitler Mayıs’ın son haftasından Ağustos ortasına kadar kapalı tutularak kefaller tutulur. Küçükçekmece gölünde tutulan kefaller 40-65 cm boyundadır. Bunlardan ağırlıkları 150-750 gr arasında değişen yumurtalıklar çıkarılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder