Eğer hafızanızla ilgili sıkıntılarınız sizi rahatsız edecek boyuttaysa, bunun sebebinin ne olduğunu araştırın; hayatınızdaki ani bir değişiklik ya da depresyon unutmaya neden olabilir.
Hatırlamanız gerekenlerin baş harflerini kısaltın ya da bu harflerden hatırlayabileceğiniz kelimeler oluşturun; kendinize ait bir sistem yaratın.
Çeşitli hafıza biçimleri var; sizinki hangisi? Görsel hafızanız mı daha güçlü yoksa işitsel hafızanız mı? Öğrenin ve buna göre hareket edin.
Her gün belli bir süre zihninizi kapatın ve yalnızca o ana odaklanın.
Ödenmesi gereken faturalar, telefon numaraları, doğum günleri gibi detayları boşu boşuna zihninizde tutmaya çalışmak yerine bilişimin nimetlerinden faydalanın.
Anahtarlar, gözlükler ya da cüzdan gibi gündelik hayatta sıklıkla kullandığınız eşyaları her zaman belli bir yerde bulundurun.
Hatırlamanız gereken şeyleri gruplandırın. Örneğin alışveriş listesi gibi karmaşık listeler kafanızı daha çok karıştırabilir. Bunu basitleştirmek için listenizdeki ürünleri kategorilendirin.
Kısa dönem hafıza son derece naziktir ve dikkatinizin dağılması telefon numaraları gibi son derece basit şeyleri unutmanıza neden olur.
Daha önce görmediğiniz bir fotoğrafa bir süre bakın, arkasını çevirin ve bir kâğıda neler gördüğünüzü yazın. Bu egzersiz için her zaman farklı fotoğraflar kullanın.
Kronik stres fiziksel olarak beyninizi etkilemese bile hatırlamayı güçleştirir. Geçici stres dönemleri bile odaklanmanızı zorlaştıracaktır.
Yeni birisiyle tanıştırıldığınızda, sohbetiniz esnasında abartıya kaçmadan ona ismiyle hitap edin.
Eski bilgilerinizi sıklıkla tekrar edin; yeni bir şey öğrendiyseniz o gün içerisinde bundan bahsetmeye önem verin.
Yeni bilgiler edinirken daha önce bildiğiniz ve hatırlayabildiğiniz şeylerle bağlantı kurun.
Eğer duyarak öğrenen bir insansanız, hatırlamanız gerekenleri sesli okuyun. Mümkünse bir ritim tutturmayı deneyin.
Formül basit: Eğer bir şeyi gerçekten öğrenmediyseniz, hatırlamanız imkânsızdır. İyi öğrenip öğrenmediğinize emin olun.
Hayatınızda eğlenceye daha fazla yer açın. Arkadaşlarıyla daha çok sosyalleşen ve eğlencenin tadını çıkaran insanların hafızaları daha iyidir.
Eğer uyku problemleriniz varsa, beyniniz tam kapasite çalışamaz.
Fiziksel egzersiz sırasında beyninize daha fazla oksijen gider, bu sayede hafıza kayıplarının önüne geçebilirsiniz.
Çevrenizdekilerin sizi hafızasızlığınızla anmasından bıktıysanız yapmanız gereken basit: Hatırlamanız gerekenleri not alın.
Antik Yunan’da öğrenciler konsantre olabilmek ve hafızalarını güçlendirmek için biberiye bitkisinden taçlar örer ya da yakınlarında bulundururdu; siz de deneyin.
Gördüklerinizi, yediklerinizi, gezdiğiniz yerleri, hoşunuza giden bir yemek tarifini, kısacası hayatınıza giren ve orada kalmasını istediğiniz her şeyi yazın.
Hayatınızı sürekli ekranlar arkasında geçirmeyin. Arada bir teknolojiden uzak durun ve farklı işlere yönelin.
İnternet âlemlerini dengeli beslenmenin önemi hakkında bir cümle ile daha doldurmak istemiyoruz. Yediklerinizin hafızanız üzerinde etkisi olduğunu bilin, yeter.
Spor yalnızca beden için gerekli değildir, zihnin de egzersize ihtiyacı var. Sudoku ya da mantık soruları gibi zihninizi çalıştıracak oyunlara yönelin.
Gingko hafızayı kuvvetlendirme konusunda son derece marifetli bir bitkidir. Çay olarak demleyebilir ya da gingko ekstrakları kullanabilirsiniz.
Bulmaca çözmek yalnızca kelime dağarcığınızı geliştirmez, ayrıca zihninizi de çalıştırır. Farklı gazetelerin bulmacalarını deneyin.
Anılarınızı renklerle, şarkılarla ya da mevsimlerle ilişkilendirin. Bu şekilde onları daha rahat hatırlayacaksınız.
Hayal kurarken detaylara kadar inin. Ayrıntıları teker teker gözlerinizin önüne getirmeye çalışın.
Arada bir diğer elinizi kullanın. Örneğin sağ elinizi kullanıyorsanız, dişlerinizi fırçalarken sol elinizi kullanın.
Her şeyden önce, kendinize iyi bir hafızanız olduğunu ve gelişmeye yatkın olduğunuzu hatırlatın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder