17 Mayıs 2014 Cumartesi

Akü Transferi Nasıl Yapılır

Otomobilinizin aküsü boşaldığında yapmanız gereken, yeni bir akü takmak veya başka bir aracın aküsünden akü takviyesi alarak çalıştırmaktır. Ancak bu işlemi yaparken bazı kurallara dikkat etmek gerekmektedir.

1. Öncelikle dikkat: Otomobili takviye yoluyla çalıştırabilmek için her iki akünün de; 12V geriliminde, aynı kapasitede (Ah/Ampersaat) olması gerekiyor. (Bu bilgi akünün üzerinde yazılıdır.)

2. Takviye alacağınız araçla aracınızın temas etmediğinden emin olun. Araçların birbirine temas etmesi durumunda, takviye kablolarının artı uçları bağlanır bağlanmaz araçlar üzerinde elektrik akımı oluşur. Bu da istenmeyen sonuçlar doğurabilir, yaralanmalara sebep olabilir.


3. Başka bir otomobilden takviye alındığında, araçlarda elektrik kullanabilecek olan bütün ekipman ve aksesuarları kapatın.

4. Takviye kablosunun pozitif (+) ucunu (kırmızı) boş akünün pozitif (+) ucuna, diğer ucuysa takviye alınan aracın pozitif (+) ucuna bağlayın. Kablonun negatif (-) ucunu da (siyah) yükleme aküsünün negatif (-) ucuna bağlayın. Siyah kablonun negatif (-) ucunuysa hareket etmeyen metal bir parçaya veya silindir blokuna tutturun. Kabloyu boş akünün eksi (-) terminaline bağlamayın. Çünkü aküden kıvılcım meydana gelmesine neden olabilirsiniz. Yani kısaca (+) lar birbiriyle bağlanırken dolu olan akünün (-) ucu boş olan aküdeki (-) uca değil şaside metal bir parçaya bağlayın.

5. Bağlantıların tamamlanmasından sonra elektrik veren aracın aküsü zayıfsa, o aracın motorunu çalıştırın ve motoru çalışır durumda bırakın.

6. Motor hemen çalışmadığında, boşalmış olan aküye elektrik gitmesini sağlamak için birkaç dakika bekleyin ve tekrar deneyin.

7. Daha sonra şarj edilen aracın motorunu da çalıştırın. Motor çalıştıktan sonra, şarj kablolarının bağlantılarını hemen çözmeyin. Motorunuzu 5 dakika boyunca 2000 devir seviyelerinde tutun.

8. Takviye kablosunu dikkatle çözün. Bu işlem sırasında önce negatif (-), sonra da pozitif (+) kablo uçlarını çıkarın.

9. Akünüzün şarjının bitme nedenini bilmiyorsanız (ışıkların açık kalması haricinde) yetkili servisinize gidip şarj sistemini kontrol ettirin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder