15 Kasım 2014 Cumartesi

Amalgam Dolgu ve Zararları

Siyah renkli veya Gümüş dolgu olarak da bilinir. Aslında içeriğinde bir çok çeşit metal bulunmasına rağmen gümüş ağırlıklı metal olduğu için bu şekilde de isimlendirilir. İçeriğindeki metaller (gümüş, kalay, bakır ve çinko) özel bir karıştırıcıda cıva ile karıştırılarak belli bir kıvama getirilir. Bu metaller toz halinde, cıva ise akışkan. İkisi karıştırıldığı zaman yumuşak bir hamur kıvamı elde edilir. Bu yumuşak kıvamlı dolgu bu şekilde dişe uygulanarak sertleşmesi beklenir.
Amalgam dolgunun içerdiği cıva,  sağlığa zararlı bir zehirdir. Sinir ve sindirim sistemi, bağışıklık sistemi, akciğer ve böbreği etkiler. Çocuk gelişimine, anne karnındayken ve ilk çocukluk döneminde zararlıdır. Çocuklar özellikle savunmasızdırlar. Cıvaya maruziyet solunum, sindirim ve cilt yoluyla olur. Ağızda bulunan ve 24 saat vücudumuza cıva salınımı yapan amalgam dolgular sağlık için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Vücutta depolanan cıva öncelikle doğal yöntemler ile bağlanmalı, sonrasında ise cıva kaynağı olan amalgam dolgulardan derhal kurtulunmalıdır.
Cıvanın, iyonik ya da elementer formda vücuda geçtiği çok eskilerden beri bilinmektedir. Ağızdaki dolgulardan yıpranma ya da aşınma olaylarında (iyonik form), amalgamın içerdiği metalik cıvanın direk buharlaşmasında, dolguların hazırlanması, yerleştirilmesi ve sökümü sırasında (elementer cıva) hastaya ya da diş hekimine maruziyet gerçekleşebilmektedir. Sökülen dişlerin yataklarında kalan dokuda da cıvanın bulunduğu çalışmalarda gösterilmiştir.

Diğer diş dolgularını görmek için buraya tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder