Kişinin hangi yiyeceklere karşı alerjik olmayan duyarlılık
olduğunu ortaya koyan bir kan testidir. Besinlerde bulunan bazı maddelere karşı
gelişen, alerjik olmayan gıda duyarlılığı olarak tanımlanabilir. Eğer kişide
bazı gıdalara karşı duyarlılık varsa kesinlikle sağlık için gıda testi
yaptırmalısınız. Uzun yıllardan beri bilinmekte olan “gıda testi” ve bu konu
ile ilişkili testler, güvenilirlikleri açısından kafalarda soru işaretlerine
sebep oluyor, şüpheli sonuçlar verdikleri için konunun uzmanları tarafından pek
tercih edilmiyordu.
Gıda testinde, besinlere karşı gelişen immünglobulin G (IgG)
antikorlarının rolü olduğuna ilişkin bilgiler arttıkça, kişinin duyarlılığı
bulunan gıdaları tespit etmede bu antikorların belirlenmesinin faydalı olacağı
düşünüldü. Gıdaya özgü bu antikorların varlığı saptandığında, kişinin pozitif
çıkan antikora özgü yiyecekten uzak durmasının, duyarlılık nedeniyle ortaya
çıkan rahatsızlıkları önleyeceği hesaplandı.
Testin prensibi nedir?
Bu test ile kişiden alınan kan örneğinde gıdalara özgü IgG
alt tipi seviyesi (IgG4) ölçülür. Gıdaya özgü IgG antikoru varlığı, vücudun o
gıdaya karşı daha önceden bir reaksiyon gösterdiğini ortaya koyar. Buradan
hareketle, kişinin o gıdaya karşı duyarlı olduğuna karar verilir ve özel bir
diyet programı uygulanır.
Aslında hepimizin kanında çeşitli gıdalara karşı IgG
antikorları bulunur. Ancak bu antikorların seviyeleri önemlidir. Kişide
duyarlılık yaratacak ve rahatsızlıklara yol açacak olan IgG antikor seviyeleri
yıllar süren çalışmalar sonucu belirlenmiştir. Belirlenen bu seviyelere göre
test yapılan kişi bazında gıda alerjik olmayan duyarlılığı testpit edilmekte ve
o kişiye özgü bir diyet uygulanmaktadır.
Duyarlılık bulunmayan kişilerde de (herhangi bir şikayeti
olmayan, rahatsızlık yaşamayan), gıdalara özgü yüksek IgG seviyelerine rastlanabilmektedir.
Bu yüzden, sadece alerjik olmayan gıda duyarlılığı bulgusu olan kişilerin bu
testi yaptırması önerilmektedir.
Yeni jenerasyon bir gıda testi olan “York testi” nin en
önemli özelliği, kişide bulunan pasif duyarlılık, yani klinik bulgu vermeyen,
rahatsızlık yaratmayanları eleyerek, kişinin uzak durması gereken gıdaları
minimuma indirgemesidir. Böylece, kişi sadece aktif olan gıda testi yapılarak
ona yönelik tedbir alabilir. Eski
testlerde, bu eleme yapılmaksızın 40-50 adet gıdaya karşı duyarlılık
saptanması, kişileri karamsarlığa sürüklemekteydi. Çünkü, uzak durulması
gereken bu kadar çok besin varlığında, uygun bir diyet listesi oluşturabilmek
başa çıkılmaz görülüyordu. Yapılan istatistiklerde de eski testleri kullanan hastaların
%3′ü kendilerine verilen diyet programını anlamış ve uygulayabilmiş iken, York
testinde bu rakam %93′lere çıkmıştır.
York testi’ni uygulamış olan
hastalar ile yapılan anket sonucu; mide-barsak sorunlarının %80, solunum
rahatsızlıklarının %72, nörolojik problemlerin %78, cilt lezyonlarının %76,
psikolojik problemlerin ise %81 oranında iyileştiği saptanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder