Dr. Alan C. Logan, ‘ateş’in 21’inci yüzyılın
salgın hastalığı olduğunu söylüyor. Kronik ateşin, hücreleri
etkileyerek beyin sağlığını tehdit ettiğini belirten Logan, ‘Beyin
Diyeti’ kitabında şöyle diyor:
“Ateş, sadece 10 yıl öncesine kadar mafsal
iltihabı ya da benzer hastalıklarla birlikte anılırdı. Bu yargı
kesinlikle değişti. Bugünün bilim dünyasında ateş, kalp hastalığı,
diyabet, obezite ve evet, nöropsikiyatrik rahatsızlıklarla bile dahil
olmak üzere birçok rahatsızlıkla ilişkilendiriliyor.Gerçekten de
kronik ateş, tüm vücutta ve özellikle beyinde hasara yol açıyor.
Zerdeçal
Araştırmalar, zerdeçalın beyin hücrelerini korumak ve duygu durumunu
olumlu etkilemek gibi önemli özelliklerini ortaya çıkardı. Bu kök
bitkisinin içindeki aktif ‘curcumin’ maddesi son derece güçlü bir
antioksidan ve ateş düşürücü özelliğe sahip. Bilim, zerdeçalın
davranışlar üzerindeki etkisinin antidepresan ilaçlarla benzer olduğunu
ortaya koydu. Zerdeçal, özellikle duygu durumunu düzenleyen serotonin
ve dopamin gibi önemli nörotransmiterlerde arızayı önlüyor.
Zencefil
Zerdeçal gibi ateş düşürücü ve beyin hücrelerini koruyucu
özellikler taşır. Hindistan ve Çin’de, baş ağrıları, mide ve bağırsak
şikayetleri için kullanıldığı 2 bin 500 yıllık bir geçmişi var.
Zencefil, özellikle sinir duvarlarındaki yağ bileşimlerini serbest
radikal saldırılarına karşı korur. Sinir hücrelerini koruyucusu olduğu
ve ateşi düşürdüğü için bolca tüketilmelidir.
Mor/koyu kırmızı gıdalar
Yaban mersini, vişne, nar, mor tatlı patates, mor karnabahar, siyah
üzüm ve pancarı örnek verebiliriz. Mor pigmentler ciddi ölçüde
antioksidan koruması sağlar, sinir hücreleri arasında iletişimi
güçlendirir, beyin duvarını korur, beyne kan taşıyan damarları
güçlendirir. Ağrıyı dindirecek kadar önemli ölçüde ateş düşürücüdür.
Kahve
Makul miktarda kafein alımının beyin üzerinde faydaları var.
Araştırmalar, kahvenin özellikle hücrelerdeki yağ bileşimlerini
oksitlenme stresine karşı korumakta etkili olduğunu ortaya koydu. Günde
1-2 fincan kahve, enerji, zindelik, özgüven, sosyal girişkenlik, iş
motivasyonu ve dayanıklılığı artırır. Günlük antioksiden ihtiyacını
karşılamanın en keyifli yolu. Japon kız tıp öğrencileri arasında
yapılan araştırma, düzenli kahve içenlerde depresyon görülme riskinin
daha az olduğunu ortaya koydu.
Yeşilçay
Yeşil çaydaki ‘keteçin’ adı verilen madde, önemli bir ateş düşürücüdür.
Journal of Immunology, 2004’te yeşil çayın ateş düşürücü ve beyin
hücrelerini koruyucu özelliğinin, Multipl Skleroz (MS) hastalığının
önlenmesi ve tedavisi açısından umut verici olduğunu yazdı. Yeşil
çaydaki kafein ve amino asitler, duygular ve zihinsel odaklanma üzerinde
ani ve olumlu bir etki yaratıyor.
Yeşil gıdalar
Bir fast-food restoran zincirinin çirkin bir afişini görmek beni
hayrete düşürmüştü: Bir çöreğin üzerinde yakın plan çekilmiş dev bir
burger fotoğrafında ‘Yeşillik golf içindir’ yazıyordu. Buna hiç
katılmıyorum. Her türden koyu yeşil sebzede ateşi düşürebilen değerli
bir mineral bulunur.
Ateşi tetikleyen gıdalar
Omega 6 yağ asitlerini (mısır, soya fasulyesi, aspur ve ayçiçeği
yağı) fazla tüketmenin de ateşe yol açtığı birçok araştırmada
kanıtlandı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder