23 Şubat 2015 Pazartesi

Araba Markalarının Anlamları

Jeep

Off Road ve ya 4×4 denilince akla ilk gelen araç markası olma özelliği ile Jeep, 1941 yılında ABD ordusu için araç üretilmesi maksadıyla kurulmuş bir firmadır. Chrysler group bünyesinde üretimine ilk olarak “Willys” modeli ile başlamıştır. Savaş bittikten sonra Sivil kullanım için üretilen “CJ” Serisi araç ile üretime devam etmiştir.

Alfa Romeo

Alfa Romeo efsanesi 1910 yılında Şövalye Ugo Stella, Fransız bir araç üreticisinin İtalya fabrikası olan Società Italiana Automobili Darraq’ın hisselerini aldığında doğdu. İlk fabrika Milan kentinin kuzeybatısında 95 numara Strada del Portello’daydı ve şirketin adı akrostiş A.L.F.A’nın kaynağı olan “Anonima Lombarda Fabbrica Automobili” (Lombard Otomobil Fabrikası)’dir. İlk Alfa Romeo arması, Milan şehrinin iki sembolünü içeriyordu –mavi fonda Visconti ailesinin hanedan arması olan yılan ve beyaz arka fonda şehrin kırmızı haçı – ve bunların hepsi iki Savoy düğümü ile ayrılmış “ALFA” ve “MILANO” kelimeleri ile metalik bir yüzük ile kapatılmıştı.

BMW

BMW’nin tarihe damgasını vuran geçmişi yaklaşık 90 yıl önce başlamıştır. İlk olarak uçak motorları üretilmiş ve bunu motorsporu alanında dönüm noktalarını belirleyen araçlar olan motosikletler ve otomobiller izlemiştir. BMW şirketin tam ismi Bayerische Motoren Werke. Şirket, 1913 yılında Karl Friedrich Rapp tarafından Almanya'nın Münih kentinde kurulmuştur ve mimari olarak meşhur merkezi halen oradadır. BMW'nin mevcut logo tasarımı dönen bir uçak pervane dairesel tasarım evrimleşmiş olduğu söyleniyor.

Citroén

Yaratıcılık. Teknoloji. Ve cesaret. 1919 yılında, André Citroën kendi adını verdiği bir markayla bir maceraya atılır… Fransızların çift açılı çavuş amblemi, daha önce başka bir Citroen ürünü olan dişli çarklarda kullanılıyordu. 1919 yılında araba yapımına başlayan Fransızlar, ürettikleri ilk arabalarında da çift açılı amblemi kullanmayı uygun buldular.

Ford

Ford Motor Company, Henry Ford tarafından Highland Park, Michigan, ABD'de 16 Haziran 1903 tarihinde kuruldu. Ve bu büyük marka günümüzde dünyanın en önemli otomobil markalarının başında geliyor. Ve markanın logosu da zaman içinde değişim gösterdi. Ford logosu mavi plaka üzerine italik yazı şeklinde markanın ismi yazılıdır ve markanın nostaljik bir geçmişini anımsatıyor.

Hyundai

1967'de kurulan Hyundai Motor Company bugün otomotiv üretiminde Kore'nin tartışılmaz lideri, dünyanın ise önde gelen otomotiv üreticilerindendir. Korece Hyundai kelimesinin Türkçe karşılığı çağdaş, modern anlamındadır. Hyundai, aralarında inşaat müteahhitliği, otomobil, gemi yapımı, sigortacılık, elektronik, lojistik de bulunan pek çok alanda etkinlik göstermektedir.

Kia

Kia, 1944 yılında Güney Kore'de kurulmuştur. Kore'nin ilk bisiklet ve otomobil üreticisidir. 1998 yılında Hyundai tarafından satın alınmıştır. Kia gerçek anlamda atılımını bu noktadan sonra gerçekleştirmiştir. Otomotiv endüstrisinin önde gelen tasarımcılarından biri olan Peter Schreyer’in 2006 yılında baş tasarımcı sıfatıyla, KIA Motors tasarım bölümünün başına geçmesiyle, KIA’nın tasarım anlayışı başka bir seviyeye ulaşmıştır.

Land Rover

Yıl 1947. Biri, Galler sahilinin kumlarına bir otomobil taslağı çizer. Bu araç Land Rover'dır. Bu sert, gözü pek araç dünyayı değiştirmek, her türlü arazi koşuluyla başa çıkmak ve tüm dünyada kalpleri fethetmek üzere yola çıkarttı. Ford, 2008'de Jaguar-Land Rover'ı TATA'ya sattı.

Maserati

Maserati, yarış ve spor arabaları üreten ünlü İtalyan otomotiv firması 1914'te Bologna`da kuruldu. Ferrari ile ortak olan firma maddi sıkıntılar sonucu kapanmış daha sonra Ferrari'nin de sahibi olan Fiat tarafından satın alınarak tekrar üretime geçmiş ve lüks otomobil firmaları arasında yerini tekrardan almıştır. Maserati kardeşlerin doğduğu Bologna'da bulunan fıskiyeli havuz logoya ilham vermiş. Rönesans döneminden kalma havuz, denizlerin tanrısı Neptün'e ithaf edilmiş. Neptün’ün sembolü üçlü çatal da logo olarak seçilmiş.

Mazda

1920'de Jujiro Matsuda, Japonya'nın Hiroşima kentinde Toyo Cork Kogyo şirketini kurdu. Adından da anlaşılabileceği üzere şirket, başlangıçta mantar imal ediyordu. Ama Matsuda çok geçmeden otomobillere el atmaya başladı ve 1931 yılında Mazda adı doğdu. Bu, "Matsuda" adına ve Batı Asya'da bilgelik, akıl ve uyum Tanrısı olan Ahura Mazda adına atıfta bulunmaktadır.

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz, 1926 yılında Karl Benz'in şirketi Benz & Cie. ve Gottlieb Daimler'in şirketi Daimler Motoren Gesellschaft'in birleşmesi sonucu kurulmuştur. Şirketin kurucusu Karl Benz, Deutz'daki motor fabrikasındaki görevinin ilk yıllarında, Köln ve Deutz manzaralı evinin tepesine bir yıldız amblemi koymuş, eşine yazdığı mektuplarda bu yıldızın günün birinde başarıyı ve gücü temsil edeceğini ve fabrikasının üzerinde parlayacağını söylemişti. Yıldız Daimler'in, motorlu araçların "karada, suda, havada" evrenselliğini simgelemektedir.

Mitsubishi

1870 yılında kurulan Mitsubishi, 1914 yılında üç elmas logosunu tescilledi. Mitsubishi’nin ilk otomobili Model A 1917 yılında üretildi. Üç kanatlı baklava şeklindeki amblemde, Samuray armasından esinlenilmiş. Firmayı kuran iki Japon aile, tercih ettikleri amblemin sorumluluk bilincini, centilmenliği ve cemiyetler arası uyumu simgelediğine işaret ediyor.

Nissan

1910 yılında Kenjiro Den, Rokuro Aoyama ve Meitaro Takeuchi tarafından Kaishinsha Motorcar Works şirketi kuruldu. Üç ortağının soyisimlerinin ilk harfinden oluşan ilk araç DAT 1914 yılında üretildi. 1934’te Jidosha-Seizo Co. ve Nihon Sangyo Co.ltd. şirketleri birleşerek Nissan adını aldı. 1 Haziran 1934’te şirketin adı Nissan Motor Co. Ltd. oldu ve bugünkü Nissan markası doğdu. Markanın, daire içine yazılımış ismi, güneşin doğuşu ile Japon bayrağındaki beyaz zemin içindeki kırmızı noktayı simgeler. Logo, dürüstülüğü ve samimiyeti sembolize ediyor.

Opel

Opel, 1863 yılında Adam Opel tarafından kuruldu. İlk yıllarında bisiklet ve dikiş makinası üreten firma otomobil üretimine 1899 yılında başladı. Amblemdeki tekerlek güveni, şimşek ise hızı simgeliyor.

Renault

Bir Fransız otomobil üreticisi olan Renault 25 Şubat 1899 tarihinde Fransa’nın şehirlerinden olan Boulogne-Billancourt‘ta kurulmuştur. Louis Renault, Marcel Renault, Fernand Renault üçlüsü tarafından kurulan otomobil şirketi uzun yıllar kendini geliştirerek Avrupa’nın en büyük otomobil markalarından biri tanesi olmayı başarmıştır. Renault'nun baklava şeklindeki ambleminin bulunuşu 1930’lu yıllara dayanıyor. Amblem klasik ve durgun şekli ile geleceği simgeliyor.

Toyota

1937'de Kiichiro Toyoda tarafından kuruldu ve günümüzde dünyanın en büyük otomobil üreticisi konumunda. Toyoda, Japoncada "bereketli pirinç tarlası" anlamındadır. Üç elipsten yapılmış amblem Toyota'nın geleceğe yönelik kararlılığını gösterir.

Volvo

1927, Volvo'nun başlangıç noktasını oluşturuyor. O zamandan beri, düzenli olarak Volvo modelleri farklı Volvo fabrikalarından çıktı ve otomotiv tarihine geçti. Hepsinin de anlatacak bir hikayesi var. Volvo günümüzde Zhejiang Geely Holding'e bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Firmanın amblemiyse bir Volvo yazısı ve arka plandaki oklu bir daireden oluşuyor. Mitolojide bu oklu daire, demir silahlarıyla savaş meydanlarında terör estiren savaş tanrısı Mars'ı sembolize ediyor.