20 Ocak 2015 Salı

Termostatik Vanalar

Çalışma Şekli:
Termostatik vana, kafa üzerinde bulunan skaladaki ayarlanmış değere denk gelen oda sıcaklığına ulaşılınca  radyatöre sıcak su girişini keser. Termostatik vana kafası içerisinde yer alan (genelde sıvı) ısıl genleşme elemanı oda sıcaklığı etkisinde genleşerek yaylı mili iter ve vanayı kapatır. Termostatik vanalar on/off çalışırlar.
Termostatik vanalar ile odaları istenen farklı sıcaklıklarda tutmak mümkündür. Farklı cephelere bakan, güneş alan veya almayan odaları da aynı sıcaklıkta tutmak ve evin her tarafında aynı ısıl konforu sağlamak için de kullanılırlar.

Montaj Şekli:

Termostatik vana kafası yere paralel monte edilmelidir. Yere dik montajda, oda içerisinde aşağıdan yukarıya yükselen sıcak hava akımları termostatik vana kafasının ızgaralarından geçememekte ve termostatik vana oda sıcaklığını yanlış hissetmektedir (geç kapatma).

Fonksiyonları:

- Termostatik vana ile ayarlanabilen maksimum ve minimum oda sıcaklıklarının termostatik vana kafası üzerinden sınırlandırılması
- Belli bir oda sıcaklığına karşı gelecek şekilde termostatik vana kafası ayarını sabitleme (bu şekilde ayar kullanıcı tarafından değiştirilemez)
Termostatik vanaların dolaylı olarak yakıt tasarrufu sağladığı doğrudur, mantık sudur: Bir radyatörün bulunduğu mahali gerekenden fazla ısıtmasını engellemek. termostatik vana kolunu döndürerek üzerinde bulunan 1'den 5'e kadar olan rakamlara göre, odanın bulunması istediğiniz maksimum sıcaklığı ayarlayabilirsiniz. termostatik vananın üzerinde bulunan duyar eleman oda sıcaklığını ölçer, oda sıcaklığı ayarlanan seviyeye geldiğinde, yaylı mekanizmayı hareket ettirerek su girişini kısar. Gelen su sıcaklığı sabittir fakat debiyi değiştirerek radyatörden alınan ısiyi kontrol etmiş olursunuz. Özellikle, farklı isi yüküne sahip olan (yön durumu, kullanım şekli, güneş etkisi, iç yükler vs.) mahallerin sıcaklık kontrolü için oldukça uygun bir çözümdür. Yüklerdeki değişiklik, ayni kazandan/kombiden beslenen mahallerde farklı zamanlarda farklı sıcaklıklara sebep olur. Eğer sistem tek devreden oluşuyorsa kazan/kombi dönüş sıcaklığına göre çalıştığında hangi mahal ne kadar ısınmış bilemez ve bütün mahallere ayni sıcaklıkta su gider. Gereken sıcaklığa ulaşmış olan bir mahal eğer kontrol edilmezse ısınmaya devam eder. Bunun için termostatik vana çok uygun bir çözümdür.

En büyük dezavantajları ise, duyar elemanın bulunduğu konum ve algılama tekniği itibariyle çok hassas sıcaklık kontrolüne müsaade etmemesi ve sistemde fark basınç by-pass ihtiyacı gerektirmesidir. Sabit debili pompa olan sistemlerde, termostatik vanalar kapandıkça sistemdeki basınç farkı kontrolsüz şekilde artmaktadır. Bu sebeple, by-pass için fark basınç vanası veya küçük uygulamalar için en azından 1 tane termostatik vana bulunmayan vanaları da tamamen açık radyatör bulundurmak gerekir. Bunun yanında, değişken debili pompa ve dış hava sıcaklık kontrolü ile daha da fazla yakıt tasarrufu sağlanır ama sadece termostatik vana kullanımı da konfor ve yakıt sarfiyatının önlenmesi için birçok projede oldukça uygun ve pratik bir çözümdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder