19 Haziran 2014 Perşembe

Uykusuzlukla Gelen Sorunlar

Çeşitli nedenlerle uykularınız eksilirse, vücut bu eksikliğe karşı size bazı uyarılarda bulunur. Siz uykunuzu aldığınızı zannetseniz bile, eğer uyku düzeniniz bedeniniz için yeterli değilse, o mutlaka size bu işaretlerden bazılarını yollayacaktır.

Siz stresin sadece yaşadığınız zor durumlarda ortaya çıktığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Eğer kendinizi son zamanlarda stresli hissediyorsanız, uyku düzeninizi de kontrol edin. Beden yeteri kadar dinlenip uyumadığında, stres hormonlarının uyanmasını tetikler ve artık daha gergin bir insan olursunuz.

Eğer tüm öğünlerinizi düzenli olarak yiyor ama durduk yerde kilo alıyorsanız, uykunuzu bir daha kontrol edin. Uyku yoksunluğu, vücutta iç yağlanmaya neden olur. Kilonun önemli sebeplerinden biri de uykusuzluk veya bozuk uyku düzenidir.


Bugün ne yemiştiniz, o faturayı ödemiş miydiniz gibi şeyleri hatırlamakta zorluk çekmeye başladıysanız, uyku düzeninizi yeniden ayarlayın. Zihinsel yorgunluk ancak uyku ve dinlenmeyle geçirilen bir durumdur. Uykunuzu yeterli derecede alamazsanız, hafızanızda zorlanmalar yaşarsınız. Konsantrasyon için yeterli uyku şarttır. Derin bir nefes alın ve konsantrasyonunuzu düzenlemek için günlük egzersizleri araştırın. Bunların dışında en önemli olan ise, yeterli uykudur.

Gözde bulanıklık ve kuruluk gibi şikayetlerin arkasında bedeninizin uykusuzluğu yatıyor olabilir. Eğer bu şikayetler iyi uyuduğunuz bir günde geçiyorsa, uyku sisteminizi yeniden düzenlemelisiniz. Bulanık görmenin dışında, olmayan şeyleri görmek de uykusuzluğun önemli etkilerinden biridir. Öyle olduğunu zannedersiniz, bir şey gördüğünüzü sanırsınız. Sanki oradan bir şey geçti veya bir şey hareket etti gibi hissetmenize, yanlış algılamanıza yol açan şey, bedenin uykusuzluğa gösterdi tepkilerden biridir.

Hayatınızı şöyle bir gözden geçirin. Hata yaptığınızı düşündüğünüz veya yanlış karar verdiğiniz durumların gecelerini hatırlayın. O dönemde eğer uyku düzeninizde bozukluklar varsa, yanlış kararlar vermeniz çok normaldir. Beyin dinlenmezse, kendini yeniden düzenleyemez ve düşüncelerin yargılarına ve sonuçlarına karşı sağlıklı bir duruş oluşturamaz.

Kendinizi genellikle halsiz hissediyorsanız, mutlaka bir doktora baş vurun ancak öncesinde uyku düzeninizin durumunu da sorgulayın. İyi dinlendiğiniz zamanlarda bu yorgunluk hali geçiyor mu?

El becerilerinizde bazı değişiklik fark ettiniz mi? Örneğin ipliği iğne deliğinden geçirmekte zorlanmak, isabet ettirememek gibi bazı becerilerinizin eksildiğini hissedersiniz. Uykusuzluk becerilerinizi olumsuz etkiler. Eğer normalde bir hayat arkadaşınız varsa ve geceleri çift kişilik bir yatakta birbirinizin varlığı hissederek uyuyorsanız, herhangi bir tartışma veya kırgınlık anında yataklarınızı ayırmayın. Yalnız uyurken, bilinciniz onun yatakta olmadığının farkında olacak ve hep sizi tetikte kalmaya zorlayacaktır. Kaç saat uyursanız uyuyun, derin bir uykuya dalamaz ve bedeniniz tam olarak dinlenmiş olarak uyanamazsınız.

Bedeniniz yeterince yorulursa uykuya dalmanız daha kolay olur. Cinsel aktivite, egzersiz gibi gün içinde hareket etmenizi sağlayacak ve sizi iyi bir uykuya hazırlayacak anları iyi değerlendirin. Ruh hallerindeki değişim ve dalgalanmalar, uykunuzu mutlaka etkiler. Herkesin olaylara karşı tepkisi farklıdır. Kimi can sıkıntısında uykuya sığınır, kimi uykusuzluğa. Bedeninizin, ruhunuzun halinden etkilenmesini engellemenin yolu, yatma saatinden önce, olaylardan sıyrılmayı ve aklınızdan sıkıntıları uzaklaştırmayı başarmaktır. Meditasyon, yoga veya nefes egzersizlerini deneyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder